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dc.contributor.advisorZambrano Mendoza, Luisa Ana-
dc.contributor.authorPárraga Vergara, Adriana Lilibeth-
dc.contributor.authorParrales Mendoza, Vicky Yuliana-
dc.date.accessioned2021-01-27T19:44:54Z-
dc.date.available2021-01-27T19:44:54Z-
dc.date.issued2020-12-
dc.identifier.urihttp://repositorio.espam.edu.ec/handle/42000/1352-
dc.descriptionThe objective of the research was to value the feed conversion of low salinity shrimp by partially adding 15, 20, 25 and 30% of Amaranthus dubius in the balanced feed. The base mixture was formulated with fish, amaranth, meat, feathers, squid and fish oils, attractants, vitamin C and minerals; which was mixed, pelletized and packed in polyethylene plastic bags. A Completely Random Design (DCA) was applied with four treatments and four replications of each. The physicochemical (protein, ash, acidity, fiber and moisture) and microbiological (salmonella) characterization was carried out, in accordance with the INEN 1767 Standard. The experimental unit consisted of 320 shrimp in post larvae stage distributed in 16 fish tanks, suitable for a constant temperature and aeration system; controlling salinity (4.09 ± 0.01 g / L) and pH (8.05 ± 0.06). For larval development, food was incorporated every 4 hours for 28 days. The growth performance parameters were determined: S (Survival), TCE (Specific Growth Rate), FCA (Food Conversion Factor), EA (Food Efficiency) and TEP (Protein Efficiency Rate). For the physicochemical characterization of the food, the statistically significant difference (<0.05) between the treatments was determined, with T1 being the most suitable. In the evaluation of growth performance, there was no statistical difference (> 0.05) between the treatments; therefore, the incorporation of amaranth in food formulations with fish meal does not influence the growth factors of shrimp in the post larva stage; being advisable to replace up to 30% of animal protein with vegetable protein.es_ES
dc.description.abstractEl objetivo de la investigación fue valorizar la conversión alimenticia del camarón de baja salinidad adicionando parcialmente el 15, 20, 25 y 30% de Amaranthus dubius en el alimento balanceado. La mezcla base estuvo formulada por harinas de pescado, amaranto, carne, plumas, aceites de calamar y pescado, atractantes, vitamina C y minerales; la cual se mezcló, peletizó y envasó en fundas plásticas de polietileno. Se aplicó un Diseño Completamente al Azar (DCA) con cuatro tratamientos y cuatro réplicas de cada uno. Se realizó la caracterización fisicoquímica (proteína, cenizas, acidez, fibra y humedad) y microbiológica (salmonella), de acuerdo con la Norma INEN 1767. La unidad experimental estuvo compuesta por 320 camarones en etapa de post larva distribuidos en 16 peceras, adecuadas por un sistema de aireación y temperatura constante; controlando la salinidad (4,09 ± 0,01 g/L) y pH (8,05 ± 0,06). Para el desarrollo larvario se incorporó el alimento cada 4 horas por 28 días. Se determinaron los parámetros de desempeño de crecimiento: S (Supervivencia), TCE (Tasa de Crecimiento Específico), FCA (Factor de Conversión Alimenticia), EA (Eficiencia alimenticia) y TEP (Tasa de Eficiencia Proteínica). Para la caracterización fisicoquímica del alimento se determinó la diferencia estadística significativa (<0,05) entre los tratamientos, siendo el T1 el más idóneo. En la evaluación del desempeño de crecimiento no existió diferencia estadística (>0,05) entre los tratamientos; por lo tanto, la incorporación de amaranto en las formulaciones alimenticias con harina de pescado no influye en los factores de crecimiento de los camarones en la etapa de post larva; siendo recomendable sustituir hasta el 30% de proteína animal por proteína vegetal.es_ES
dc.format.extent72 p.es_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherCalceta: ESPAM MFLes_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.rightsAtribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Ecuador*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/ec/*
dc.subjectAmaranthus dubiuses_ES
dc.subjectConversión alimenticiaes_ES
dc.subjectProteína vegetales_ES
dc.subjectAlimentaciónes_ES
dc.subjectCamarón post larvaes_ES
dc.titleEfecto de la incorporación de harina Amaranthus Dubius sobre la conversión alimenticia del camarón de baja salinidad en etapa post larvaes_ES
dc.typemasterThesises_ES
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