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Evaluación del crecimiento “In vitro” de Trichoderma spp. en dos medios de cultivo y su antagonismo frente a los hongos fitopatógenos Fusarium spp., Sclerotinia spp., y Rhizopus spp.

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dc.contributor.advisor Vera Montenegro, Lenín
dc.contributor.author Fajardo Navarrete, Piero C
dc.date.accessioned 2017-08-23T17:10:01Z
dc.date.available 2017-08-23T17:10:01Z
dc.date.issued 2008-04
dc.identifier.uri http://repositorio.espam.edu.ec/handle/42000/565
dc.description In order to evaluate the potential of the fungus Trichoderma spp. as a biological control agent of various phytopathogens affecting to different cultivation during all cycle of evolution. two assays were carried out in the year 2006. The first assay was evaluated the speed of rise of Trichoderma spp., in two "culture medias": 1) Pope Agar Dextrosa (PDA); and other, 2) Agar Extract of Malta (AEM). The work procedure in this first phase of study was established using 8 'strains" of Trichoderma spp., insulate in three area of production in the superior farming and Livestock Polytechnic School of Manabi (ESPAM) "Manuel Felix Lopez" ("MFL") located in Calceta-Manabi, with the following code identification: TACv1 = Trichoderma spp. Area of conventional production # 1. TACv2 = Trichoderma spp. Area of conventional production # 2. TAC1 = Trichoderma spp. Area of the cacao # 1. TAC2 = Trichoderma spp. Area of the cacao # 2. TAC3 = Trichoderma spp. Area of the cacao # 3. TAC4 = Trichoderma spp. Area of the cacao # 4. TAE1 = Trichoderma spp. Area of ecological production # 1. TAE1 = Trichoderma spp. Area of ecological production # 2. The experimental design used in this bioassay was a complete aleatory (DCA) with three replications. Two factors were studied. "strains' of (Factor A) and "culture medias" (Factor B). The best results were obtained in the strains: TAC1, TAE1, TAC2 and the culture media codified as: PDA. Which were used subsequently in the bioassay 2. Where was evaluated the antagonist capacity of selected strains in bioassay # 1 in from of the phytopathogens Fusarium spp., Sclerotinia spp. and Rhizopus spp. It was established a randomized block design with a complete aleatory (DCA): which four replications. Here it was confirmed in vitro" that the Thichoderma spp.. holds the control of 100% up the three pathogens in the fifth day of evaluate stady. In conclusion, the strains TAC1, TAE1 and TAC2 producing a good biological control "in vitro" of the phytopathogens used in this study; however, the strains codified as:TAC2 showed the best characteristic to be multiplied and liberated in the field, because a the higher sporulations observed during its development. This last characteristic is fundamental to fast establish in the field. While the strains TAC1 and TAE1 showed a poor sporulation although it's good development. es_ES
dc.description.abstract Con el objetivo de evaluar el potencial del hongo Trichoderma spp., como agente de control biológico de varios fitopatógenos que afectan a diversos cultivos durante todo su ciclo de desarrollo, se Ilevaron a cabo dos bioensayos en el año 2006. En el primer bioensayo se evaluó la velocidad del crecimiento de Trichoderma spp., en dos medios de cultivo: Papa dextrosa agar (PDA), Agar extracto de malta (AEM). Se utilizaron ocho cepas de Trichoderma spp., aisladas de tres áreas de producción de la Escuela Superior Politécnica Agropecuaria de Manabí (ESPAM) "Manuel Félix López" ("MFL"), localizada en Calceta-Manabí y codificadas de la siguiente manera: TACv1= Trichoderrna spp, área de producción convencional (Cepa 1). TACv2= Trichoderma spp., área de producci6n convencional (Cepa 2). TAC1 = Trichoderma spp., área cultivo cacao (Cepa 1). TAC2 = Trichoderma spp., área cultivo cacao (Cepa 2). TAC3 = Trichoderma spp., área cultivo cacao (Cepa 3). TAC4 = Trichoderma spp., área cultivo cacao (Cepa 4). TAE1 = Trichoderma spp., área de producci6n ecológica (Cepa 1). TAE2 = Trichoderma spp., área de producci6n ecológica (Cepa 2). El diseño experimental utilizado en este bioensayo fue un Completo Aleatorizado (DCA) con tres replicas. Se estudiaron dos factores; factor A: Cepas: factor B: Medios de cultivo. Los mejores resultados se obtuvieron en las cepas TAC1, TAE1, TAC2 y el medio PDA. Las cuales fueron posteriormente utilizadas en el bioensayo 2, en donde se midió la capacidad antag6nica de las cepas seleccionadas en el bioensayo 1 frente a los Fitopatógenos Fusarium spp., Sclerotinia spp., y Rhizopus spp., el diseño experimental utilizado fue un Complete Aleatorizado (DCA) con cuatro replicas. Donde se corroboro in vitro que Trichoderma spp , ejerce un control del 100% sobre los tres Fitopatógenos en estudio al quinto día evaluado. En conclusión las cepas TAC1, TAE1 y TAC2 ejercen un control eficiente de los fitopat6genos en estudio a nivel "in vitro" pero Ia que tiene mejores características para ser multiplicada y liberada en campo es la cepa TAC2, ya que su esporulación es mayor. Esta característica es fundamental para que el hongo sea establecido con mayor rapidez en un campo determinado, con relación a Ia TAC1 y TAE1 que su esporulación es menor a pesar que su crecimiento es bueno. es_ES
dc.format.extent 72 p. es_ES
dc.language.iso spa es_ES
dc.publisher Calceta: ESPAM es_ES
dc.rights openAccess es_ES
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/ec/ es_ES
dc.subject Hongo Trichoderma es_ES
dc.subject Hongos fitopatógenos es_ES
dc.subject Medios de cultivo es_ES
dc.subject Sclerotinia es_ES
dc.title Evaluación del crecimiento “In vitro” de Trichoderma spp. en dos medios de cultivo y su antagonismo frente a los hongos fitopatógenos Fusarium spp., Sclerotinia spp., y Rhizopus spp. es_ES
dc.type bachelorThesis es_ES


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