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Efecto de Trichoderma spp. y Bacillus spp. en el rendimiento productivo del cultivo de fríjol caupí (Vigna unguiculata L. Walp)

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dc.contributor.advisor Vélez Zambrano, Sergio Miguel
dc.contributor.author Santana Carrasco, Bryan Steven
dc.contributor.author Vera Bravo, Vicente Antonio
dc.date.accessioned 2023-07-27T14:10:09Z
dc.date.available 2023-07-27T14:10:09Z
dc.date.issued 2023-07
dc.identifier.uri http://repositorio.espam.edu.ec/handle/42000/2153
dc.description The purpose of the research was to evaluate the effect of Trichoderma and Bacillus to promote the productive yield of the cowpea bean crop by applying them every 8 and 15 days and their interaction. The evaluated treatments were: Trichoderma + 0.5 g/L water (T1), Trichoderma + 0.5 g/L water (T2), Bacillus + 0.5 ml/L water (T3), Bacillus + 0.5 ml/L water (T4), Bacillus x Trichoderma + 1 ml/L water (T5), Bacillus x Trichoderma + 1 ml/L water (T6). The recorded variables were: Pod length (cm), Number of pods per plant, Weight of 100 green beans (g), Number of green beans per pod, Yield of green bundles per hectare (Kg). Data analysis was performed using descriptive statistics, analysis of variance (ANOVA), and the separation of means with Tukey's test at 5% probability of error. The analysis of variance showed that the biostimulants promoted the development of pod length, number of pods, pod weight and yield; the application frequencies of the evaluated biostimulants did not influence the yield of the cowpea bean crop. es_ES
dc.description.abstract El propósito de la investigación fue evaluar el efecto de Trichoderma y Bacillus para promover el rendimiento productivo del cultivo de fríjol caupí aplicándolos cada 8 y 15 días y su interacción. Los tratamientos evaluados fueron: Trichoderma + 0.5 g/L agua (T1), Trichoderma + 0.5 g/L agua (T2), Bacillus + 0.5 ml/L agua (T3), Bacillus + 0.5 ml/L agua (T4), Bacillus x Trichoderma + 1 ml/L agua (T5), Bacillus x Trichoderma + 1 ml/L agua (T6). Las variables registradas fueron: Longitud de vaina (cm), Número de vainas por planta, Peso de 100 granos verdes (g), Número de granos verdes por vaina, Rendimiento de mazos verdes por hectárea (Kg). El análisis de datos se realizó mediante estadística descriptiva, análisis de varianza (ADEVA), y la separación de medias con la prueba de Tukey al 5% de probabilidades de error. El análisis de varianza manifestó que los bioestimulantes fomentaron el desarrollo de la longitud de vainas, número de vainas, peso de vainas y rendimiento; las frecuencias de aplicación de los bioestimulantes evaluados no influyeron en el rendimiento del cultivo de fríjol caupí. es_ES
dc.format.extent 53 p. es_ES
dc.language.iso spa es_ES
dc.publisher Calceta: ESPAM MFL es_ES
dc.rights openAccess es_ES
dc.rights Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Ecuador *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/ec/ *
dc.subject Frijol caupí es_ES
dc.subject Trichoderma spp y Bacillus spp es_ES
dc.subject Bioestimulante es_ES
dc.subject Frecuencias es_ES
dc.subject Rendimientos es_ES
dc.title Efecto de Trichoderma spp. y Bacillus spp. en el rendimiento productivo del cultivo de fríjol caupí (Vigna unguiculata L. Walp) es_ES
dc.type bachelorThesis es_ES


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