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dc.contributor.advisorCedeño García, Galo-
dc.contributor.authorBasurto Marcillo, Edgar Vinicio-
dc.contributor.authorLópez Vera, Tedis Iván-
dc.date.accessioned2021-12-02T16:53:55Z-
dc.date.available2021-12-02T16:53:55Z-
dc.date.issued2021-11-
dc.identifier.urihttp://repositorio.espam.edu.ec/handle/42000/1539-
dc.descriptionThe objective of the research was to evaluate the efficacy of nutrition technologies on the yield and health of white corn for fresh consumption. The experiment was developed during the rainy season of 2020 in the Figueroa locality of the Bolívar canton, Manabí. The treatments evaluated were T1: NPK fertilization, T2: NPK fertilization + bioregulator cocktail, T3: NPK fertilization + soil improver + bioregulator cocktail, T4: Complete fertilization + soil improver + bioregulator cocktail, and T5: Control treatment. The main variables recorded were commercial ear production and net economic benefit (USD ha-1). The results obtained highlight that treatments T2, T3 and T4 reached the highest production of commercial ears, with increases of 31, 36 and 36% in relation to the control treatment, and 13, 19 and 18% in relation to the conventional treatment based on NPK. The highest net economic benefit was achieved with the T2 treatment, with 434 USD ha-1. The application of the bioregulator cocktail as a complement to the soil NPK fertilization, is decisive to increase the yield and profitability of the cultivation of white corn for fresh consumption.es_ES
dc.description.abstractEl objetivo de la investigación fue evaluar la eficacia de tecnologías de nutrición sobre el rendimiento y sanidad del maíz blanco para consumo en fresco. El experimento se desarrolló durante la época lluviosa del 2020 en localidad Figueroa del cantón Bolívar, Manabí. Los tratamientos evaluados fueron T1: Fertilización NPK, T2: Fertilización NPK + coctel biorregulador, T3: Fertilización NPK + Enmienda mejoradora de suelo + coctel biorregulador, T4: Fertilización Completa + Enmienda mejoradora de suelo + coctel biorregulador, y T5: Tratamiento control. Las principales variables registradas fueron producción de mazorcas comerciales y beneficio económico neto (USD ha-1). Los resultados obtenidos destacan que los tratamientos T2, T3 y T4 alcanzaron la mayor producción de mazorcas comerciales, con incrementos del 31, 36 y 36% en relación al tratamiento control, y 13, 19 y 18% con relación al tratamiento convencional a base de NPK. El mayor beneficio económico neto fue logrado con el tratamiento T2, con 434 USD ha-1. La aplicación del coctel biorregulador como complemento a la fertilización edáfica NPK, es determinante para incrementar el rendimiento y rentabilidad del cultivo de maíz blanco para consumo en fresco.es_ES
dc.format.extent48 p.es_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherCalceta: ESPAM MFLes_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.rightsAtribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Ecuador*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/ec/*
dc.subjectNutrición foliares_ES
dc.subjectEnmiendases_ES
dc.subjectProductividad del maízes_ES
dc.titleEficacia de tecnologías de nutrición sobre el rendimiento del maíz blanco para consumo en fresco, Calceta-Manabíes_ES
dc.typebachelorThesises_ES
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