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dc.contributor.advisorArteaga Chávez, Fátima-
dc.contributor.authorPita Roldán, Manuel Adolfo-
dc.date.accessioned2019-05-27T20:08:21Z-
dc.date.available2019-05-27T20:08:21Z-
dc.date.issued2019-04-
dc.identifier.urihttp://repositorio.espam.edu.ec/handle/42000/967-
dc.descriptionD did not affect the productive response of Cobb 500 chickens under the conditions of the present investigation. The objective of the present investigation was to evaluate the productive performance during the fattening period of Cobb 500 chickens fed with two commercial balances on some productive variables, carcass yield, abdominal fat, degree of tarsal pigmentation and peaks, and Cost / Benefit ratio. The test was carried out in the Pastures and Forages Unit of the Agricultural Polytechnic Higher School of Manabí. Two treatments were defined: Treatment 1 (T1) commercial balanced feed with four food phases and Treatment2 (T2) commercial balanced feed with two food phases. 200 chickens were used for each treatment of one day of age with an initial weight of 42.40g for T1 and of42.95g for T2. The data were analyzed using the 5% Student's T test using InfoStat (2016). The statistical analysis showed no significant differences (p> 0.05) for the variables studied, except for the channel yield variables. The highest degree of tarsal and peak pigmentation was obtained in treatment 1 (p <0.05). The IEE (European efficiency index) for both treatments was classified as good. Regarding the cost-benefit ratio, both treatments presented a positive profit margin. However, the T2 treatment was higher, indicating that for every dollar invested 0.56 cents of profitability were generated. It is concluded that the number of phases of commercial balances employees_ES
dc.description.abstractEl objetivo de la presente investigación fue evaluar el desempeño productivo durante el periodo de ceba de pollos Cobb 500 alimentados con dos balanceados comerciales sobre algunas variables productivas, rendimiento de la canal, grasa abdominal, grado de pigmentación de tarsos y picos y relación Costo/Beneficio. Se definieron dos tratamientos: Tratamiento (T1), alimento balanceado comercial con cuatro fases alimenticias y Tratamiento (T2), alimento balanceado comercial con dos fases alimenticias. Se utilizaron 200 pollos por cada tratamiento de un día de edad con peso inicial de 42,40g para T1 y de 42,95g para T2. Los datos se analizaron mediante la prueba de T de Student al 5% mediante InfoStat (2016). El análisis estadístico no mostró diferencias significativas (p>0,05) para las variables estudiadas a excepción de la variables rendimiento en canal (p<0,05). El mayor grado de pigmentación de tarsos y picos se obtuvo en el Tratamiento 1 (p<0,05). El IEE (Índice de Eficiencia Europea) para ambos tratamientos se catalogó como bueno. En cuanto a la relación costo-beneficio, ambos tratamientos presentaron un margen de utilidad positivo. No obstante, el tratamiento T2 fue superior, indicando que por cada dólar invertido se generó 0,56 centavos de dólar de rentabilidad. Se concluye que el número de fases de los balanceados comerciales empleados no afectó la respuesta productiva de pollos Cobb 500 bajo las condiciones de la presente investigación.es_ES
dc.format.extent63 p.es_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherCalceta: ESPAM MFLes_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.rightsAtribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Ecuador*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/ec/*
dc.subjectAlimento Balanceado Comerciales_ES
dc.subjectIndicadores Productivoses_ES
dc.subjectCosto Beneficioes_ES
dc.subjectCobb 500es_ES
dc.titleEvaluación de los parámetros productivos de pollos cobb 500 alimentados con dos balanceados comercialeses_ES
dc.typebachelorThesises_ES
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